Skip to main content

Blog: Pak de kans bij een overheidsopdracht

Aanbestedingsrecht

Overheden, zoals gemeenten, maar ook particuliere organisaties die geld van de overheid ontvangen voor projecten - denk aan scholen -, moeten vaak een aanbestedingsprocedure organiseren. Deze organisaties hebben jaarlijks miljoenen en soms zelfs miljarden te besteden. Pak daarom de kans bij een overheidsopdracht !

Wellicht heeft u als bedrijf overwogen om mee te doen aan een aanbestedingsprocedure, maar omdat u de gestelde eisen te zwaar vindt , zag u af van deelname. Mocht dit werkelijk zo zijn, dan kunt u hiertegen actie ondernemen.

Zo had een veiligheidsregio een Europese aanbestedingsprocedure georganiseerd voor de aanschaf van radiocommunicatie-apparatuur ten behoeve van de brandweer binnen die desbetreffende veiligheidsregio. De totale waarde van de opdracht, omzet exclusief btw, was tussen 15 en 16 miljoen euro.

De veiligheidsregio had bepaald dat de apparatuur aan de criteria TDMA-technologie/ DMR techniek moest voldoen. De discussie tussen de veiligheidsregio en een inschrijver was de vraag of de inschrijver ook apparatuur (portofoons) zou mogen leveren die gelijkwaardig is aan de TDMA-technologie.

Het antwoord op deze vraag is een ja! Zo oordeelde althans de rechter van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch in hoger beroep. Bovendien waren de termijnen voor het indienen van een offerte/inschrijving te kort, zo oordeelde het hof. Deze moesten ruimer worden gesteld. Het gevolg van deze gerechtelijke procedure is dat de overeenkomst die al was gesloten door de veiligheidseisregio met een andere partij, alsnog werd aangetast. De uitvoering van de overeenkomst werd geschorst tot er in een bodemprocedure ter zake vonnis zal zijn gewezen. Omdat de TDMA-technologie/ DMR-eis betekende dat niet alle deelnemende inschrijvers (ondernemingen) gelijke kansen kregen (1).

Heeft u hierover vragen of heeft u vragen over andere onderwerpen die hieraan gerelateerd zijn?

Neem gerust contact op. 023 - 531 31 11 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mr. K.G.O. (Kwaku) Afriyieh
advocaat te Haarlem
Parmentier Advocaten, gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht, contractenrecht, bouw- en vastgoedrecht

1 Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 17 februari 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:479.